bridgeclub-de-stokpaartjes
 

Biedermeijer

Eenvoudig en duidelijk bieden het Project Biedermeijer Groen:

Haat u ook die ellenlange besprekingen als u eens met een andere partner wilt spelen? Lijkt het u heerlijk als iedereen op het toernooi waaraan u deelneemt begrijpelijk bridge speelt? Dan moet u meer lezen over 'Het Project'.
Deze geheimzinnige titel verbergt iets dat toch tamelijk eenvoudig is. De NBB heeft een aantal standaard biedsystemen opgezet voor spelers van verschillende niveaus. De namen voor deze systemen: Biedermeijer® Groen (het eenvoudigste systeem), Biedermeijer® Blauw (een ingewikkelder variant) .
 
Het Project Biedermeijer® Blauw: een maatje groter

De opbouw van het biedsysteem is te vergelijken met de groei van een boom. Wie het eenvoudig wil houden en genoeg heeft aan de eerste cursussen, zal zich beperken tot die basis en Biedermeijer® Groen gebruiken. Maar sommigen zullen hun biedsysteem willen uitbreiden. De boom kan groeien. Er komen nieuwe takken en blaadjes aan.
Biedermeijer® Blauw is de volgende versie. Nog steeds praten we over een natuurlijk systeem. In Blauw bieden we niet ingewikkeld kunstmatig of afbrekend, zoals de Multi 2 -opening, de Muiderbergse twee-openingen of Ghestem. Wel geeft Blauw wat meer mogelijkheden de tegenpartij onder druk te zetten. Daarnaast is er nog Biedermeijer® Rood voor wedstrijdspelers.
 
Het Project Biedermeijer® Rood: nog een maatje groter

Na de versies Biedermeijer® Groen en Biedermeijer® Blauw krijgen we nu Biedermeijer® Rood. Rood is de kleur van het gevaar en dat klopt ook in dit geval. Het 'rode systeem' levert extra gevaar op voor de tegenstanders, maar ook voor de gebruikers. Het aantal enthousiastelingen dat de mist in ging met het gebruik van de eigen 'Multi', is niet te tellen. En soms slaat het ingewikkelde systeem op een andere manier terug: de tegenpartij slaat er een slag naar en doet dat (toevallig?) goed.
Voldoende gewaarschuwd? Dan laten we onze Biedermeijer-boom weer verder groeien. We behandelen weer eerst de 'zijtakken en de bladeren' die echt bij de boom, het standaard systeem, horen. Daarna volgen korte behandelingen van de extra 'blaadjes', die men straks op de systeemkaart als bijzonderheden kan kiezen.
Biedermeijer® Rood is een systeem voor wedstrijdspelers. In de praktijk is aangetoond dat je er kampioen van Nederland en zelfs wereldkampioen mee kunt worden. Daarvoor komt naast een goed biedsysteem natuurlijk nog wat meer kijken.
Maar als het om het bieden gaat, wat zijn de extra's (boven de eenvoudiger standaardsystemen groen en blauw) die helpen om:
- beter uit te zoeken wat het juiste contract is.
- het de tegenpartij lastiger te maken.
- u te wapenen tegen allerlei tussenbiedingen.